Srce gradnje so temelji

26 Jun

posted by

Categories: Food, Gradnja, Health, Hotel, Sport, Temelji, Uncategorized, Zemeljska dela

Comments: 142

Neizogibni pri vsaki gradnji so temelji, ki nosijo veliko odgovornost v zvezi s celotno stavbo. Veliko temelji na tem, kako dobro je zgrajen temelj saj ta podpira težo celotne hiše. Običajno so narejeni iz betona ali slonijo na kakšnih velikih skalah.

Globina temeljev se spreminja glede na velikost zgradbe. Male in srednje hiše so zgrajene na plitvih temeljih, kjer so v igri veliki gradbeni objekti pa so zahteve po globljem temeljenju. Nedvomno je gradnja temeljev vaše/naše hiše ena od najpomembnejših nalog, ki se izvaja pri gradnji hiše.

temelji-za-hiso-01

Temelji za našo hišo

 

S temeljem povečamo lepoto stavbe in njeno varnost, vendar če jih gradimo nepravilno lahko naša sanjska hiša kaj hitro postane nestabilna in nevarna. Nekaj nasvetov, ki si jih morate zapomniti med gradnjo temeljev vaše hiše.

Kako zgraditi temelje ?

  • Vedno je bolje najeti inženirja, ki vam bo z načrtom predpisal pravilno velikost in trdnost betona glede na zemljino in druge pogoje vaše hiše. To lahko gradnjo nekoliko podraži, ampak varnost na začetku je najbolj pomembna.
  • Vzemite strokovnjaka, ki bo pogledal vašo parcelo pred začetko gradnje in vam pomagal pravilno zarisati položaj vaših temeljev in hiše.
  • Ko geodet označi položaj vaše hiše, vse kar potrebujete je bager, da lahkopričnete kopati zemljo za začetek del temeljev. Ne pozabite se posvetovati s svojim električarjem in vodovodarjem, da boste naredili potrebne izkope in preboje za povezave in pravočasno lovili roke za dovoljenja.
  • Električar in vodovodar bosta pazila in naredila priklop vseh el. in vodnih priključkov ter po možnosti uredila tudi drenažo. Za elektriko in vodovod je potrebno dobiti vsa dovoljenja in soglasja.
  • Odvisno od kakovosti izkopanih tal boste morda morali nasuti ustrezno podlago. Prepričajte se, da je zemlja izravnana preden je višina temelja določena.
  • Zagotoviti moramo, da se temelji v enem kosu, saj tako preprečimo nekoliko slabšo kakovost končnih temeljev.
  • Hidroizolacijo je potrebno za tista področja temeljev, ki so pod nivojem tal.
  • Če vaša občina ne omogoča, da se povežete na javno kanalizacijo, potem boste morali graditi cev do gramoznice.
  • Vse električne in vodne povezave, ki so vrisane v načrt mora pregledati nadzorni organ. Ko je potrjeno, se lahko začne zasipavanje in gradnja prvega nadstropja.

Da bi preprečili nagib ali razpoke na svoji hiši potrebujemo trden temelj na trdnih tleh. Robusten in dobro položen temelj je lahko vaša najboljša naložba.

Comments are closed.