Strehe

Strehe

Streha je prva toška, ki predstavlja zaščito celotnega objekta pred vremenskimi težavami. Seveda je streha pod nenehnimi obremenitvami, ki vplivajo nanjo, vremenski dejavniki, kot so dež, sneg in sonce objektu, ki ni zaščiten s kakovostno streho, poškodujejo tudi do take mere, da ni več primeren za bivanje. Vsak objekt, ki se staplja z okoljem ali iz njega izstopa, potrebuje trdno streho, ki se prilagaja objektu. Skozi stoletja so se na različnih delih Slovenije izoblikovali posebni slogi oblike strehe in strešne kritine, ki so značilni za določeno pokrajino. Tako so dvokapne strehe, pokrite s korci, značilnost Primorske, kjer pozimi burja piha v sunkih tudi več kot 200 km/h, zato mora objekt imeti še posebej trdno konstrukcijo, da burja strehe ne odpihne.

Čisto drugače je na Gorenjskem, kjer je streha strma in pokrita s skodlami, da sneg pozimi laže spolzi s strehe. S polzenjem snega iz strehe se dodatno zmanjša sila, ki pritiska na ostrešje, ki bi lahko zaradi dodatne obremenitve snega prišlo do poškodb.

Kritine

Streha ni ena sama konstrukcija, temveč je sestavljena iz različnih plasti, katerih vsaka opravlja svojo funkcijo v varovanju objekta. Kritina predstavlja zgornji, vremenu najbolj izpostavljen del.

kritina-01

Kvalitetno položena kritina je pogoj za suho hišo

Izolacija strehe

Pod njim leži izolacija, sestavljena iz več plasti, ki objekt toplotno zaščitijo pred visokimi in nizkimi temperaturami. Notranja stran strehe je obložena, tako da je njena konstrukcija po želji stranke vidna ali ne.

izolacija-ostresja-01a

Da nas v podstrešju ne bo zeblo.

Ostrešje

Najpomembnejši del predstavlja ostrešje, ki je izdelano iz več vrst materialov, v prvi vrsti kot betonska ali lesena konstrukcija. Betonske konstrukcije strehe postajajo vse bolj pogoste na Primorskem, kjer je trdnost strehe zaradi burje še posebej pomembna. Bolj tradicionalno vrsto ostrešij predstavljajo strešne konstrukcije sestavljene iz masivnih lesenih tramov. Les je osnovni gradbeni material, ki ga v gradbeništvu poznamo že več kot 10.000 let. Zaradi svoje teže (ali ne-teže) in nosilnosti je še posebej primeren za gradnjo ostrešij. Les je naravni material, ki se prilagaja vremenskim spremembam, ki vplivajo na naravni material. Les pooseblja veliko prednosti, ki jih drugi materiali nimajo:

  • je lahko pridobljiv material, saj je Slovenija gozdnata dežela, zato je cena ostrešij iz lesa znatno nižja od drugih materialov
  • je material, ki »diha« z objektom, saj je živ material, zato objekt zelo dobro ščiti
  • je material, ki je živ, zato se laže prilagaja zunanjim vremenskim pogojem
  • les je okolju prijazen material
  • les je lep na pogled in nam predstavlja pravo toplino doma

Kljub vsem naštetim prednostim ima les tudi svoje slabe plati. Najočitnejšo težavo lesa pravzaprav predstavlja njegova prednost, da je les živ. Zaradi tega je podvržen vremenskim spremembam, ki ga lahko poškodujejo, les popoka, zbledi ali počrni in podobno. Njegov največji sovražniki pa so zajedavci. Insekti lahko tako poškodujejo les, da postane ostrešje neuporabno ali celo nevarno, da se zruši. Vendar smo v našem podjetju pozornost posvetili tudi temu, zato les za ostrešja še posebej zaščitimo oz. ga impregniramo. Za njegovo zaščito uporabljamo različne premaze, ki les ščiti pred delovanjem lesnih gliv in insektov.

Dobro postavljeno in zaščiteno ostrešje bo dolgo služilo svojemu namenu in bo kvalitetno varovalo objekt pred vremenskimi vplivi.

Vir: http://www.tesarstvo-mehle.si/index.php?Stran=11